NEKAJ OSNOVNIH NASVETOV ZA OPAZOVANJE POLARNEGA SIJA ALI AURORE

Tisočletja so se ljudje na severu predajali mitom o nastanku in pojavu polarnega sija. Glede tega so imali ogromno mitov in bajk do približno 100 let nazaj. In nihče prav nihče niti približno ni posumil, da je pojav polarne svetlobe v tesni povezavi z našim Soncem. Kdor že ima izkušnjo da je lahko opazoval polarni sij bo zmeraj in zmeraj dejal, da je to eden najlepših dogodkov, ki jih je moč videti v naravi. Če nameravate opazovati polarni sij potem morate razumeti nekaj osnovnih stvari. Zelo pomembna stvar, ki jo morate vedeti je da ima sonce 11-letni ciklus njegove aktivnosti. Trenutno se nahajamo v letu 2008 in smo v minimumu sončeve aktivnosti. Naslednji torej 24. sončni ciklus se je že začel vendar bo dosegel maksimum leta 2011/2012. Žal leži naša domovina na zelo nizki magnetni zemljepisni širini in so polarni siji pri nas vidni le v maksimumu aktivnosti in še to morda le dva do tri krat.
Splošno o polarnem siju:

Če vas morda pot zanese bolj proti severu, recimo do Aljaske ali celo na sever Finske ali Norveške potem imate veliko priložnost, da tudi v minimumu sončeve aktivnosti lahko opazujete pojav polarnega sija, saj je polarni sij ali Auroro iz teh krajev moč opazovati skoraj vsak dan.

Nekaj o soncu in sončevem vetru, ki je zelo pomemben za razvoj polarnega sija

Sonce je naš primarni izvor svetlobe, vendar ob tem izžareva tudi delce, ki so večina sestavljeni iz protonov in elektronov. Sončeva svetloba potrebuje približno osem minut da prepotuje razdaljo od Sonca do Zemlje (Kot vemo je hitrost svetlobe 300,000 kilometrov na sekundo). Sončevi delci, ki jih imenujemo tudi sončni veter jih "bruha" sonce z hitrostjo od 250 km/s pa vse do 2,500 km/s. To povzroči, da ti delci potujejo od Sonca do Zemlje v času od 17 ur do 7 dni in tako prepotujejo razdaljo 150 milijonov kilometrov.

Sončni veter je povezan s sončnim magnetnim poljem. Sončni veter ima včasih večjo gostoto in hitrost. Ko ta zadene v zemeljsko magnetno polje se magnetni delci združijo in priletijo v zemeljsko magnetosfero. Nato ti protoni in elektroni proizvedejo ogromno energijsko polje,ki je vidno kot polarni sij. Ravno zaradi tega je sončni veter zelo pomemben člen pri napovedih polarnih sijev.

Zaradi tega, sem naredil na tej spletni strani tako imenovan Aurora monitor, s pomočjo katerega bomo lahko napovedali pojav polarnega sija tudi iz naših zemljepisnih širin. TUKAJ si lahko ogledate stopnje polarnega sija od K0=(mirno) do K=9(zelo aktivno

1. Opazovati je potrebno sončevo aktivnost. Sonce mora biti zelo aktivno, to opazimo če je na soncu večje število sončnih peg in izbruhov. Če se na soncu pojavi izbruh ali bakla z oznako X15 ali več, ter če so elektromagnetni delci usmerjevi proti Zemlji smo že na dobri poti da bomo morda imeli priložnost videti polarni sij. Opozoriti je potrebno da moč teh izbruhov izredno močno varira ali pa niso smerjeni proti Zemlji.

2. Za opazovanje polarnega sija potrebujemo jasno nebo do horizonta.

3. Polarnega sja ne boste mogli opazovati iz mest ali osvetljenih vasi. Napotite se v hribe ali daleč od mest in vasi katera so svetlobno onesnažena. Opazovanje polarnega sija vam lahko otežuje tudi polna luna.

4. Najpomembneje pa je tole: Za opazovanje polarnega sija morate pozanti vašo magnetno širino. Z klikom na TA link se vam odpre mapa Evrope in če boste kliknili kjerkoli na karti vam bo izpisalo magnetno širino vašega kraja. Če je geomagnetni vihar v nastajanju ali traja, lahko to opazujete "ONLINE" na tej strani tako boste lahko opazovali in bolje predvideli ali boste lahko videli polarni sij ali ne. Tako obstaja preprosti indeks, ki se imenuje Kp indeks ali tako imenovan planetarni K-indeks, ki je oštevilčen s številkami od 0 do 9, označuje pa Zemeljsko geomagnetno aktivnost, ki se preračunava vsake 3 ure. Na sliki spodaj je graf ki prikazuje trenutno aktivnost polarnega sija za severno hemisfero. Čim bolj je barva na polu rdeča in čim večji je Kp indeks tem večja je možnost pojava polarnega sija v naših krajih, še posebej če ta aktivnost traja kar nekaj dni zaporedoma.


Polarni sij v živo:

Graf spodaj prikazuje vidnost polarnega sija z katerekoli lokacije iz severne hemisfere. Graf se osveži vsakih 5 minut. Barva na grafu predstavlja intenzivnost polarnega sija. Barva se spreminja iz zelene - mirno v rjavo - srednje moteno in rdeče močna aurora. Vsaka lokacija, ki se nahaja na robu ovala na grafu lahko opazuje polarni sij. Graf je približen. Če vas vidni oval ne doseže v popolnosti, nahajate pa se kje na hribu izven svetlobne onesnaženosti imate tudi možnost videti ali fotografirati polarni sij.

Graf spodaj prikazuje trenutno aktivnost polarnega sija v Evropi. Poln oval pomeni da je polarni sij viden v zenitu, črta pred ovalom pa pomeni da je možno iz lokacij na sami črti ali malo pod njo polarni sij še videti nizko na horizontu. (kliknite na fotografijo).


Fotografiranje polarnega sija:

Če je geomagnetni vihar v trajanju in je Kp ineks 10 ali več in če uporabite tabelo spodaj, lahko vidite da imajo tisti ki se nahajajo na magnetni višini 51°ali višje že možnost opazovati polarni sij. To so lokacije kot so London, sever Nemčije itd. Za naše kraje kjer je Magnetna višina cca 41° so zanimive vrednosti Kp indeksa 10, 10+, vsekakor pa 10++. Najboljši pogoji za opazovanje polarnega sija so okoli pol noči, stopite ven in pogled usmerite navzgor in proti severu. Za naše kraje je značilna Aurora ki odseva v rdeči barvi.

Primerjava Aurornega ovala Kp indeksa aktivnosti po lokalnem času ob pol noči

Magnetna višina

Kp

Magnetna višina

NOAA POES Aurorna Stopnja

66.5

0 67.5 1

64.5

1 66.5 2

62.4

2 65.6 3

60.4

3 63.9 4

58.3

4 62.5 5

56.3

5 60.7 6

54.2

6 58.6 7

52.2

7 56.7 8

50.1

8 54.6 9

48.1

9 51.0 10
48.5 10+
45.0 10++

Kako pa polarni sij fotografirati?
1. Potrebovali boste fotoaparat z možnostjo ekspozicije od 15 do 30 sekund.(lahko tudi manj)
2. Potrebovali boste stojalo za fotoaparat.
3. Pojdite kam v hribe oz. vstran od svetlobnega onesnaženja.
4. Ne uporabljajte bliskavice. Aparat nastavite na (M)anual oz. ročne nastavitve.
5. Zaslonko nastavite f(2.8) oz. na najmanjšo možno vrednost.
6. Ne uporabljajte Zooma.
7. Ekspozicijo nastavite npr. nekaj sekund za močan polarni sij pa do 30 in več sekund za šibak polarni sij.
8. V mislih imejte tudi to da je polarni sij v naših krajih tako šibak, da ga enostavno s prostimi očmi ne zaznate. Vseeno fotografirajte in nato preverite. Morda...

DOMOV