ALI STE VEDELI....


 


  ....    da se naša luna giblje s hitrostjo 1023 km v sekundi, kar je hitreje kot izstrelek iz puške.

....    da se vsako sekundo na našem soncu sprosti toliko energije, kot bi jo povzročilo 100 milijard nuklearnih                         bomb z močjo 1 megatone TNT.

....    da se s prostim očesom v jasni noči lahko vidi okoli 6000 zvezd katere se nahajajo v 88 ozvezdjih.

....    da je največje ozvezdje, ozvezdje Hidre, najmanjše pa Južni križ.

....    da je najbolj oddaljen objekt, ki je še viden s prostim očesom Andromedina galaksija (M31), ki se nahaja na                  razdalji 2,5  milijonov svetlobnih let od nas.

....     da je nam najbližja zvezda Proksima Centauri, katera se nahaja na razdalji 4,2 svetlobni leti od nas.

....    da je največja s prostim očesom vidna zvezda, zvezda Betelgeze. Nahaja se v ozvezdju Oriona in je rdeče                    barve. Ta  zvezda je večja od našega Sonca 800 krat. Če bi se ta zvezda nahajala na mestu našega sonca,                      bi se v njeni notranjosti  nahajali planeti Markur, Venera, Zemlja in Mars skupaj.

....    da so najmanjše zvezde, nevtronske zvezde. Njihov premer je pod 25 km. One predstavljajo eno od                            končnih faz v evoluciji zvezd.

....    da so najgostejši objekti v vesolju črne luknje. One predstavljajo končno fazo v evoluciji masivnih zvezd.                   Gostota materije v njihovem centru je neskončna. Zaradi izredno močne gravitacijske sile nič, pa tudi                            svetloba ne more zapustiti črne luknje.

....    da je najbližji planet Soncu Merkur, najbolj oddaljen pa Pluton, vendar zaradi kratke periode svoje                               revolucije je Pluton včasih tudi predzadnji planet našega sončnega sistema. Tedaj je Neptun najbolj                              oddaljen planet.

....    da je Jupiter največji planet sončnega sistema (premer ima kar 11 krat večji od Zemljinega) 

....    da je najtoplejši planet sončnega sistema planet Venera. Zaradi posebne sestave atmosfere vpija sončeve                      žarke ne dopušča pa  njihovega oddajanja, tako so površinske temperature na Veneri tudi do 500 stopinj                       celzija.

....    da je planet Mars poznan po največji planini v Sončnem sistemu - Vrhu Olimpa. Njegova višina je 24000                         metrov premer pa 500 km. Ta planina je vulkanskega porekla.

....    da je planet Jupiter edini planet kateri ima v svoji notranjosti svoj izvor energije, tako da on oddaja v                         okolico več energije kot je sprejme od sonca.

....    da je Saturn planet z največjim številom satelitov in z največjim sistemom prstanov. Do sedaj je bilo                            odkritih 35 Saturnovih lun.

....    da je bil prvi planet ki je bil odkrit s pomočjo teleskopov planet Uran.

....    da je najbolj oddaljen planet katerega so proučevale vesoljske sonde je planet Neptun.

....    da je najmanjši satelit v Sončnem sistemu satelit Deimos - Marsov satelit. Največji satelit je Ganymed,                          Jupitrov satelit, ki ima premer 5276 metrov.

....    da je Jupitrov satelit Io najbolj aktiven objekt v Sončevem sistemu (če ne računamo Sonca). Prepoznaven                      je po svojim vulkanskih erupcijah.

....    da je površina največje Neptunove lune Triton najhladnejše mesto v Sončnem sistemu. Temperatura znaša                     -235 stopinj celzija.

....    da je najsvetlejši kratko periodni komet Halejev komet. Perioda njegove revolucije znaša 75-76 let.

....    da je tudi naša Zemlja rekorder. Za enkrat je to edini planet na katerem obstaja življenje.

....    da najdaljši popolni sončni mrk lahko traja 7 minut in 31 sekund. V praksi še ni bilo tako dolgega mrka,                            najdaljši do sedaj izmerjen mrk je trajal 7 minut in 8 sekund in sicer 20 junija 1955 leta.

....    da svetloba od Sonca do Zemlje prepotuje v poprečju za 499,012 sekunde...

....    da je sonce točno 600.000 krat svetlejše od polne Lune

....    da se vsako sekundo na soncu sprosti toliko energije, katero bi na Zemlji lahko uporabljali 400 000 let.


DOMOV