Interpretacija pojava polarnega sija ali aurore, aurora

INTERPRETACIJA RAZVOJA POLARNEGA SIJA GLEDE NA AKTIVNOST

 

Predvidene aktivnosti polarnega sija nam pokažejo točno določene lokacija od koder bomo lahko opazovali polarni sij v predvidenem obdobju. Vidnost polarnega sija se močno zmanjša ko so pristoni drugi dejavniki kot so: Oblaki, lunina svetloba, svetlobna onesnaženost. Torej to kar boste videli pri opazovanju polarnega sija je v veliki meri odvisno od meteoroloških pogojev in od vaše lokacije od koder opazujete.

Najboljši čas za opazovanje polarnega sija je okoli polnoči, saj so takrat aktivnosti največje. Če smo bolj natančni je to točno uro ali dve pred lokalno geomagnetno polnočjo. Grafi, ki jih najete spodaj so izračunani točno za ta čas. Če ste resen opazovalec polarnih sijev boste pričeli z opazovanjem ob 21 uri in bo vaše opazovanje trajalo vse do 3 ure zutraj.

Polarni siji se pojavljajo v valovih To pomeni da se polarni sij pojavi, traja nek čas in nato izgine. Ta pojav se imenuje aurorni podvihar. Za naše zemljepisne širine so značilni polarni siji, ki ne trajajo dolgo, lahko pa se pojavijo večkrat v nekaj urnih intervalih. Če ste se odločili za opazovanje polarnega sija in ga takoj ne opazite - ne obupajte, vzamite si več časa. POMNITE: V maksimumu sončeve aktivnosti ki bo leta 2011/2012 bomo če bomo le imeli srečo iz naših zemljepisnih širin morda lahko opazovali 1-2 polarna sija.


Aktivnost Aurore je kategorizirana kot sledi:


Kp=0: Minimum Auroral Activity


Kp=1: Quiet Auroral Activity


Kp=2: Low Auroral Activity


Kp=3: Moderate Auroral Activity


Kp=4: Active Auroral Activity


Kp=5: High Auroral Activity


Kp=6: High+ Auroral Activity


Kp=7: High++ Auroral Activity


Kp=8: High+++ Auroral Activity


Kp=9: Maximum Auroral Activity

 

Bodite pozorni na grafu kjer je narisan osenčen del. Tam je polarni sij viden v zenitu, torej nad nami. Polarni sij se odvija nad nami v višini 80 km, in ga je možno videti do 400km daleč. Ta podatek je seveda pogojen z našo nadmorsko višino. ( torej čim višje je naša točka opazovanja dlje lahko vidimo) Z črto pred senco so označene točke ali lokacije, kjer je polarni sij še viden vendar nizko ali točno na severnem horizontu.

Napovedi veljajo za povprečne stopnje aktivnosti, ki se pričakujejo.

Glavna napoved (0 do 9 stopenj je močno odvisna od dejavnosti planetarnega indeksa, Kp) je pa zaenkrat najboljši pokazatelj, kaj se bo dogajalo v naslednjih 3 do 7 dneh.  Če boste uporabljali to kombinacijo z kombinacijo vremenske napovedi vam garantiram, da boste ujeli lepote polarnega sija.

Kratkoročna napoved (0 do 9 stopenj) je izračun narejen na podatkih, ki jih pošiljajo na Zemljo sateliti  Spremljajte te aktivnosti in si izračunajte časovnico, kdaj zbuditi svoje otroke, in jim pokazati vse lepote polarne svetlobe. Torej kot smo dejali pojdite kar se da vstran od mest in vasi od svetlobne onesnaženosti z dobrim pogledom proti horizontu, kjer se nahaja severni Zemeljski pol.


DOMOV