UPORABA BARVNIH IN OSTALIH FILTROV V ASTRONOMIJIEden od členov v vizualni astronomiji je tudi uporaba filtrov v amaterski astronomiji. Poraja se vprašanje katerega izbrati in kateri je uporaben za določeno vrsto opazovanja.Tukaj vam bom predstavil zbirko najbolj pogosto uporabljenih barvnih in ostalih filtrov v astronomiji, kot tudi nekaj osebnih navodil in izkušenj pri delu z njimi.

Verjetno se vam poraja vprašanje zakaj pa sploh uporabljati filtre. Tudi najbolj enostaven filter pomaga človeškemu očesu prilagoditev in možnost zaznati več detajlov v sončnem sistemu ali pri objektih globokega vesolja (deep sky).

Tako na svetu obstajajo astronomi amaterji, ki nikoli ne uporabljajo takšnih ali drugačnih filtrov pri opazovanjih in so takšni, ki brez filtrov sploh ne morejo opazovati. K temu argumentu bi pripomnil samo to da nobeno človeško oko ni popolno. Če filter pomaga pri boljši vidljivosti in možnosti zaznavanja več detajlov jih je bolje uporabljati. Filtri v bistvu delujejo tako, da blokirajo specifični barvni spekter in tako pride do izraza preostali del barvnega spektra. Barvni filtri delujejo na principu absorpcije in emisije in vam točno povedo kateri del barvnega spektra reflektirajo in katerega blokirajo. Lestvico barvnih filtrov je izdelal Kodak že davnega leta 1909 in standardi so v veljavi še danes. Lestvica se uporablja v klasični fotografiji, astronomiji in drugih vejah povezanih med seboj.

Spodaj vam bom naštel nekaj najpogosteje uporabljenih filtrov, ki se uporabljajo v astronomiji, s kratkim opisom vsakega posebej.

#8 Svetlo rumen (83% prepustnosti) Ta filter je uporaben pri boljši vidnosti rdečih in oranžnih detajlov v Jupitrovih pasovih. Uporablja se tudi pri povečanju kontrasta vidnih "morij" na Marsu, in zelo poveča vidnost detajlov na planetu Uranu in Neptunu , seveda v teleskopih, ki imajo premer 25 ali več cm. To je tudi čudovit filter za povečanje detajlov na Luni, predvsem prii teleskopih, ki imajo premer leče od 6 do 15 cm.


#11 Rumeno-Zelen (78% prepustnosti) Ta filter je čudovit za povečanje detajlov na Jupitru in do neke mere tudi na Saturnu. Ta filter malce potemni področja "morij" na Marsu in zelo poveča detajle na Uranu in Neptunu, seveda pri teleskopih z premerom 25 in več cm.


#12 Rumeni (74% prepustnosti) Poveča rdeča in oranžna področja na Jupitru in Saturnu, obenem pa blokira modro in zeleno valovno dolžino. Ta filter tudi poveča rdeča in oranžna področja na Marsu in tudi blokira modra in zelena področja in s tem poveča kontrast. Ta filter prikaže tudi modre oblake v Marsovi atmosferi. To je moj priljubljen MARS filter, prav tako pa poveča detajle na Luni pri teleskopih z 12 in več cm premera.


#15 Temno-Rumen (67% prepustnosti) Ta filter je najbolj uporaben za planet Mars, saj zelo poveča kontrast na samem površju planeta prav tako pa poveča kontrast Marsovih polarnih kapic. Uporaben je za povečanje oranžnih in rdečih detajlov na Jupitru in Saturnu, ter prikaže nizko kontrastne oblake na Veneri. Ta filter je tudi zelo uporaben za dnevno opazovanje Venere in Merkurja.


#21 Oranžni (46% prepustnosti) Ta filter reže emisije modre in zelene valovne dolžine in močno poveča kontrast med rdečim, oranžnim in rumenim področjem. Ravno zaradi tega je zelo primeren za opazovanje površja na planetu Mars. Uporaben je tudi za povečanje kontrasta "rdeče pege" na Jupitru. Ta filter tudi močno poveča detajle na Saturnu.


#23A Svetlo-Rdeč (25% prepustnosti) Še eden filter za povečanje detajlov na planetih kot so Mars, Jupiter in Saturn, je pa neuporaben pri teleskopih ki imajo 12ali manj cm premera. Filter ima podobne funkcije kot filtri #21 in #15, ampak še poveča kontrast. Ta filter je zelo primeren za dnevno opazovanje Merkurja in Venere, ker poveča kontrast med planetom in modrim nebom.


#25A Rdeč (14% prepustnosti) Ta filter močno blokira modro in zeleno valovno dolžino in zelo poveča kontrast med formacijami oblakov na Jupitru, prav tako poveča kontrast Marsovih polarnih kapic. Ker je to zelo temen filter je uporaben samo na teleskopih ki imajo premer objektiva nad 15 cm. Ta filter je res neverjeten za opazovanje Venere. Ne samo da zelo zmanjša močno svetilnost Venere, ampak nam razkrije neverjetne detajle Venerine atmosfere.


#38A Temno moder (17% prepustnosti) Ta filter je izredno dober na planetu Jupiter, ker izredno poveča kontrast rdeče in oranžne barve, predvsem na Jupitrovih pasovih in na veliki rdeči pegi. Zelo primeren je tudi za planet Mars ko po njem divjajo peščeni viharji in poveča kontrast Saturnovih prstanov. Filter je primeren tudi za opazovanje Venere, prikaže pa gostejše plasti oblajkov na Veneri. Ta filter je primeren za uporabo na teleskopih, ki imajo več kot 15 cm premera.


#47 Vijolični (3% prepustnosti) Ta filter močno blokira rdeče, rumene in zelene valovne dolžine, in ga naredi zelo dobrega za opazovanje Marsove polarne kapice. To je tudi filter izbire za opazovanje Venere in sicer za opazovanje zgornjih plasti atmosfere. Filter je primeren tudi za opazovanje Lune.


#56 Svetlo-Zelen (53% prepustnosti) Ta svetlo zelen filter je zelo primeren za opazovanje polarnih kapic na planetu Mars in za prikaz peščenih viharjev na površju Marsa. Poveča tudi kontrast rdečih in modrih oblačnih območij na Jupitru. Ta filter je tudi zelo primeren za opazovanje Lune.


#58 Zelen (24% prepustnosti) Ta filter močno blokira rdečo in modro valovno dolžino in je zelo primeren za opazovanje planeta Jupitra. Zelo poveča kontrast oblakov in polarnih območij na Saturnu. Filter je naravnost fantastičen za povečanje kontrasta Marsovih polarnih kapic, prav tako pa prikaže dogajanje v atmosferi Venere. To je zelo temen filter in je primeren za uporabo samo pri teleskopih, ki imajo več kot 15 cm premera.


#80A Modra (30% prepustnosti) Mnogo ljudi pravi, da če bi lahko kupili samo en filter je to ta modri filter. To je eden od dveh filtrov, ki jih tudi sam največ uporabljam. Ta filter je najboljši in naj bolj popularen za opazovanje detajlov na Jupitru in Saturnu. Zelo poveča detajle na Jupitrovih pasovih, kot tudi veliko rdečo pego. Zelo lepo prikaže tudi detajle Saturnovih pasov, prstanov in polarnih področij. Ta filter je zelo uporaben za opazovanje Lune. Poizkusite ta filter za prikaz dvojne zvezde Antares, predvsem ko sta na maksimalni oddaljenosti.


#82A Svetlo-moder (73% prepustnosti) To je drugi tako imenovani "moram ga imeti filter" Deluje zelo dobro na Jupitru, Marsu, Saturnu in predvsem na Luni Ta filter je tudi zelo primeren za opazovanje svetlejših galaksij in njihovih spiral.


ND96 Nevtralni filter (0.9 gostote, 13% prepustnosti) Ta nevtralni filter deluje na celotnem vidnem spektru.Ravno zaradi tega je zelo dober za zmanjšanje svetilnosti pri npr. Veneri ali Luni.Nekateri uporabljajo ta filter za opazovanje dvojnih zvezd, saj jih z lahkoto razdruži


OZKOPASOVNI FILTRI

Lumicon Ultra High Contrast (UHC) ¸To je verjetno najbolj uporabljani ozkopasovni filter pri amaterskih astronomih po svetu.Ta filter ponuja zelo dober kontrast pri opazovanju planetarnih in difuznih meglic, kot je npr. M1. Od treh filtrov v tej kategoriji je ta najbolj popularen.


Orion UltraBlock Ta filter je narejen da optimalno PREPUŠČA Hydrogen beta svetlobo.Ta filter prepušča tudi dvojno ionizirajoče valove. Povedano drugače ta filter blokira vse vrste svetlobnega onesnaženja, tudi fluoroscentne svetilke. Filter ponuja zelo dober kontrast pri opazovanju planetarnih in emisijskih meglic.

POVZETEK

ZA PLANET MERKUR PRIPOROČAM:

Če ga boste snemali v beli svetlobi uporabite IR Cut filter in Rdeč filter za izboljšanje Seeinga. Priporočam tudi uporabo IR pass filtra.

ZA VENERO PRIPOROČAM:

Venera pri opazovanju s teleskopom v vidni svetlobi ne pokaže ničesar, ampak v vijolični oz. ultravijolični UV svetlobi pokaže detajle na svoji atmosferi.
Najprimernejši filtri so:
Schullerjev fotometrični U(V) filter (zelo dober)
Baaderjev CAK (kalcium) filter (zelo dober)
Astrodonov UVenus filter (v testiranju)
Vijolični W47 (zelo dober)

ZA PLANET MARS PRIPOROČAM:

V slabem seeingu obvezna uporabe IR cut filtra.
V dobrem seeingu brez IR Cut, ker bodo barve dosti lepše.
Zelo priporočljiva uporaba #12 rumenega filtra, #23a rdečega filtra, #15 rumeno-oranžnega filtra, #21 oranžnega filtra. Za Mars priporočam uporabo IR pass filtra ker nam potem atmosfera popolnoma izgine in lahko snemamo površje.

ZA PLANET JUPITER PRIPOROČAM:

Skopra obvezna uporaba IR pass filtra. ZA ta plent uporabite #23a in #25a rdeč filter, #38a temno-moder filter, #21 oranžni filter #11a rumeno-zelen filter.

ZA PLANET SATURN PRIPOROČAM:

Tudi pri tem planetu se lahko poigramo z različnimi filtri in sicer priporočam:
#82a svetlo-moder filter, #80a moder filter za bolj kontrastne prstane, #58 zelen za bolj kontrastna polarna področja, #15 temno-oranžen za bolj kontrastne pasove na planetu.

ZA PLANET URAN IN NEPTUN PRIPOROČAM:

Za ta planet najbolj priporočam #8 svetlo-rumen filter za povečanje kontrasta na planetih.

ZAKLJUČEK

Na tržišču obstajajo najverjetneje tudi druge vrste filtrov. Tukaj so omenjeni samo tisti ki so največ krat v uporabi. Barvni filtri se lahko tudi uporabijo skupaj, tako da jih navijemo enega na drugega. Opozoriti je potrebno samo na to da čim več filtrov zložimo ali uporabimo skupaj manj svetlobe prepuščajo Opozoriti je potrebno tudi to, da če združimo rdeč, zelen in moder filter dobimo ven nevtralni filter, ki blokira celoten vidni spekter.

Torej kateri filter kupiti?

Za začetek lahko naročite set poceni acryl filtrov in jih preizkusite na svojem teleskopu. Tako se na podlagi teh izkušenj kasneje odločite za dražje steklene filtre, ki vam bodo v pomoč pri opazovanju. Priporočljivo je tudi da se pred uporabo filtrov posvetujete in podučite o njihovi uporabi, ker pri nepravilni uporabi se vam lahko zgodi da boste nad uporabo filtrov celo razočarani.

Iz angleščine prevedel Marko Vidovič junij 2006

DOMOV