POVEČAVE TELESKOPOV IN OPTIKE

           

 

Velika večina astronomskih začetnikov bo raje kupila 60mm teleskop, kjer na škatli piše z velikimi črkami 625X povečava, kot pa 80mm teleskop kjer na škatli piše 50X do 100X povečava. Sploh si ne morete predstavljati kakšna velika razlika je med tema dvema teleskopoma. Izkušeni astronomi se navadno valjajo po tleh od smeha, ko vidijo v trgovinah reklamo kjer na 60mm teleskopu vidijo nalepko 500X povečava ali celo več To je žal popolnoma nesmiselno in neuporabno. Nam bolj izkušenim astronomom to žal ni več smešno ampak samo s težkim srcem opazujemo kako mladi entuziasti - astronomi začetniki kupujejo takšne teleskope, potem prebiramo na raznih forumih njihova vprašanja glede uporabe takšnih teleskopov, nazadnje razočarani in obupani opustijo zanimanje za astronomijo. Upam, da vsaj tisti, ki boste to prebrali ne boste naredili podobne napake.

Bili bi v zmoti če bi dejali da je povečava nepomembna stvar pri teleskopu. Tukaj vam bom poizkušal prikazati, da je povečava odvisna predvsem od objekta katerega želimo opazovati ter o premeru objektiva oz. teleskopa, ki nam je na voljo.

K aterikoli teleskop lahko »navijete« na skoraj katerokoli povečavo čisto enostavno - samo zamenjate okular. Okularji so v bistvu tista dodatna oprema skozi katere opazujete oz. gledate. V bistvu niti niso tako strašno dragi, razen tistih res kvalitetnih okularjev imajo pa to dobro lastnost da jih lahko hitro zamenjamo. Teleskop ki ga nameravate kupiti ima navadno priložena dva različna okularja (vsaki da drugačno povečavo) in Barlow lečo ale erecting eyepiece, katera ima lastnost podvoji povečavo (tako imate na razpolago kar štiri različne povečave). Če želite še kakšne druge povečave si enostavno kupite druge (vmesne) okularje. Torej če povzamemo:

POVEČAVA teleskopa v bistvu ni primarna stvar pri nakupu teleskopa.

V bistvu je tako da v večini primerov majhne povečave dajejo dosti boljše rezultate predvsem pri opazovanju megličastih objektov. Izkušeni astronomi plačujejo visoke cene da bi si kupili (zelo drage) okularje z velikim očesnim reliefom ter širokim vidnim poljem in z zelo majhnimi povečavami. Eden glavnih razlogov za to je da pri majhni povečavi zajamemo čim večje vidno poolje opazovanega objekta. 

Poglejte si primer na spodnjih treh fotografijah:T o so računalniške simulacije katere prikazujejo kako bi se videla zelo poznana razsuta kopica v Raku M41 z različnimi optičnimi pripomočki. Prva slika prikazuje M41 če bi jo opazovali z klasičnim daljnogledom, in druga z 8" inčnim (200mm) reflektorjem. Uporabljena so bila najmanjša še koristne povezave. Na prvi sliki je povečava 8X, na drugi  okoli 40X. V tem nizu je 8" teleskop daleč najmočnejše orodje (in najdražje), zgleda pa ta odprta kopica še  najlepše v navadnem daljnogledu.

Seveda pa vse zgoraj navedeno ne velja za vse objekte na nebu. Večina drugih megličastih objektov bo vendarle zahtevala nekaj večje povečave. V mislih imam seveda neko optimalno povečavo ne pa največjo.

Obstajajo tri velike slabosti večjih povečav:

 

1. Na večji povečavi se svetloba katero zrcalo zbere razporedi na večji površini zaradi tega bo slika temnejša. To je v bistvu kar velika slabost saj je kar 90% objektov katere opazujemo z teleskopom tako temni da se komaj zaznavajo. Takšni objekti so navadno galaskije ki jih žal pri večjih povečavah ne moremo več opazovati.

2. Slika je na večjih povečavah manj ostra kot na manjših. (za isti teleskop). Ko povečujete povečavo postaja slika vse bolj bleda, motna in nerazločna dokler na koncu ne boste videli ničesar več.  

3. Še ena slabost velikih povečav, ki nima nobene zveze z optiko je stabilnost oz. nestabilnost slike. Večjo povečavo uporabljamo bolj se nam slika "trese" v okularju. Povem vam da je zelo težko opaziti ali zaznati kakšne detajle na planetu Jupiter pri 200 ali večkratni povečavi ko nam le-ta pleša "Lambado" v vidnem polju. Kako to praktično izgleda v okularju približno ponazarja spodnja animacija.


Na sliki levo je povečava okoli 40 krat na drugi je povečava okoli 120 krat. Pretirano? Ne, grozno. 

Torej, če povzamemo. Pri večjih povečavah je slika temna in motna in se močno trese, pa vendar za nekatere objekte potrebujemo večje povečave.

In kakšno zvezo ima velikost teleskopa z tem?

Ima in to zelo veliko. Predvsem bi pojasnil dve pomembni prednosti:

1) Večji teleskop zbere več svetlobe od manjšega. Primarna funkcija ali naloga teleskopa je predvsem zbrati čim več svetlobe in ne povečava. Pomnite dva krat večji premer zrcala bo dal štiri krat bolj svetlo sliko.

2.) Čim večji premer leče uporabljate bolj ostra bo slika v objektivu, kar pripomore k temu, da boste lahko z njim zaznali več detajlov na planetih, galaksijah ipd. Torej večji teleskop vam bo dal pri isti povečavi bolj svetlo in ostro sliko (kvalitetno) kot manjši teleskop.

Ne vem, ča ste vse skupaj razumeli , upam pa da vam bo naslednja fotografija vse skupaj bolje ponazorila:


 


Na sliki lahko dobite primerjavo o tem kako svetloba in ostrina slike (v tem slučaju ena zvezda) zgleda pri povečavi in premeru zrcala. Vidimo lahko da je zvezda v 60mm teleskopu že na majhni povečavi zelo temna in motna in na večjih povečavah kar »izgine«. Z druge strani v 8" teleskopu (200mm) je slika svetla in ostra tudi pri večjih povečavah.

Mogoče boste dobili boljšo primerjavo na naslednji fotografiji. Prva serija fotografij je z 60mm refraktorjem in druga serija z 200mm reflektorjem pri različnih povečavah.


 


Na naslednji fotografiji vidimo podoben test narejen na trojni zvezdi.

 


 

 


Ponovno je slika v večjem teleskopu svetlejša in ostrejša, prav tako lepša na vseh povečavah.

Poglejte si še enkrat vse fotografije kako se stvari vidijo skozi objektiv 60mm teleskopa in si predstavljajte kako bi izgledale pri 625X povečavi. Zato se naslednjič, ko vam kdo ponudi mali teleskop z neverjetno povečavo samo nasmehnite, mu povejte da si najde drugega naivneža, da samo zavajajo kupce in nadaljujte.

 

DOMOV